EN
version
 

<A Track>
ARTS CIRCUIT
CURATED BY
DAAN

wo 06 > za 09

Het <A Track> parcours is
elke festivaldag toegankelijk tot één uur
na het laatste concert
.

 

MORE MUSIC! biedt met <A Track> een artistiek parcours aan dat telkens door een bijzondere muzikant / curator wordt uitgezet in de prachtige architectuur van het Concertgebouw.

Dit jaar geeft muzikant DAAN ons een inkijk in zijn leefwereld, inspiraties, passies en de totstandkoming van de productie <De Nada>.

 
 

<RHIZOME>
Project van fotografe Geraldine Jacques

In 2014 bleven zowel de films 'Tomboy', 'Tous à Poil' en 'Zazie et Max als Papa Porte Une Robe', niet van negatieve kritiek gespaard. Verschillende politici, verenigingen en zelfverklaarde voorvechters van de morele orde maakten hun afkeer voor deze films - en dan met name hun thema's - duidelijk kenbaar. In 1997 werd 'Ma Vie En Rose' van Alain Berliner, die eveneens over transseksualiteit gaat zoals 'Tomboy', dan weer massaal toegejuicht door de critici en ontving meerdere prestigieuze filmprijzen.

Wat is er tussen 1997 en 2014 gebeurd?
Is de collectieve intelligentie en tolerantie in minder dan twintig jaar tijd zo sterk afgenomen, dat een artistiek oeuvre voortaan gezien wordt als kon het de diepere identiteit van zijn publiek perverteren of veranderen? In de tweeluiken uit de fotoreeks 'Rhizome' komt deze vraag, op een humoristische en gedurfde manier, uitgebreid aan bod. Mannelijk en vrouwelijk worden door elkaar gehaald tot op het punt dat zelfs de modellen er niets meer van begrijpen. Eén van de basisfuncties van kunst is dat het ons doet nadenken. 'Rhizome' is een boutade die de draak steekt met het instinct om te censureren. Daarnaast is het een gloeiend eerbetoon aan de vrijheid en aan haar werken (Sixtijnse Kapel, antieke beelden, alle werken uit ons cultureel erfgoed die geslacht of naakt niet weren) die het verdienen te bestaan en bekeken, beschouwd, gelezen of gehoord te worden. Bovenal is 'Rhizome' een ludieke en geslepen hommage aan een universele waarde: vrijheid van meningsuiting.

Geraldine Jacques
Geraldine jacques is een jonge Belgische fotografe, die zich sinds een tijdje verdiept in actuele thema's in Frankrijk en andere landen, zoals homofobie en racisme. Met een gevoel dat twijfelt tussen onthutsing en vermaak slaat ze de opeenvolging van absurditeiten gade en dat elke keer met humor, durf en bovenal een enorme virtuositeit.


 

<ANIMATED>
Animatiefilms Rudy Trouvé

De meesten zullen Rudy Trouvé vooral kennen als gewezen gitarist bij dEUS. Trouvé begon zijn carrière echter in een heel andere branche; in 1990 studeerde hij aan het KASK af als animator en besloot daarna om schilder te worden. Trouvé ontpopte zich doorheen de jaren zowaar tot een artistieke duizendpoot: het ontwerpen van artwork voor albums, het schrijven van muziek voor theatervoorstellingen, het in elkaar steken van video-installaties ... In 2008 keerde Trouvé terug naar zijn eerste liefde en kocht hij een goedkope camera om animaties mee te maken. Op More Music! stelt Rudy Trouvé een selectie van zijn animatiefilms aan u voor.


 

<De Nada>
PremiÈre foto expo van Peter De Bruyne

Peter De Bruyne trok samen met Daan Stuyven door desolate landschappen op zoek naar een plek die het dichtst het niets benadert. Hoe komt een mens ertoe om in Spanje naar het niets op zoek te gaan?

Peter: 'Op een dag werd ik om vijf uur wakker en kwam ik plots op het idee om samen met Daan op zoek te gaan naar absurde lege landschappen. Om daar muziek en foto's te maken. Ergens tussen Tremp en Luna botsten we op een bevreemdend landschap, bijna vacuüm, overbelicht met het geluid op mute. Ideaal als foto- en opnamestudio.'

Daan: 'We wilden ingaan tegen de gedachte dat hoge bomen per se veel wind moeten vangen. Het idee om lage bomen ook veel wind te laten vangen staat me wel aan. Toen ik in de desolate heuvels aan het werken was had ik zelfs het gevoel dat het landschap mijn komst apprecieerde.'

<A Track> brengt de première van deze fototentoonstelling.

Peter De Bruyne
Peter De Bruyne sprokkelt zijn beelden meestal 'on the road'. Met reeksen als 'Stills', 'Nuit Américaine' en 'On Location' documenteerde hij een gevarieerde staalkaart van de Amerikaanse leefwereld. Met VRT-journalist Marc Peirs volgde hij de loop van de Poolse Wisla rivier wat uitmondde in het boek 'Wisla Stories' (Uitgeverij Houtekiet 2014). Voor de Le Franc Belge-tour van Daan ontwierp hij de achtergrondprojecties.

'De Nada' / Docu
De NADA/docu is een auteursdocumentaire waarin cineaste Christina Vandekerckhove de twee vrienden volgt tijdens een reis door onvatbare Spaanse landschappen op zoek naar de plek die het niets benadert. Onderweg maakt Daan een soundtrack en Peter een fotografisch beeldverslag.

De documentaire de NADA/docu staat online op canvas.be.

Tijdens More Music! wordt op woensdag 06 en donderdag 07 april de docu doorlopend vertoond in de Kamermuziekzaal.